Kunnen er thermische breuken in een ruit ontstaan door toepassing van raamfolie? Veel mensen vragen zich dit af, vooral omdat je er tegenwoordig veel voor gewaarschuwd wordt. Alle nieuwbouwwoningen in Nederland worden voorzien van HR++ glas en bepaalde woningen krijgen zelfs al HR+++ glas, dat nóg beter isoleert. Bij het opleveren van de woning wordt vaak aangegeven dat het ten strengste verboden is om raamfolie op HR++ of HR+++ glas te plakken. Dit zou namelijk thermische breuken in de ruit kunnen veroorzaken. De vraag is wel of dit klopt of niet, vooral omdat veel mensen toch raamfolie op de ramen willen. Muursticker4Sale vertelt je meer over thermische breuken door raamfolie op HR++ of HR+++ glas.
Kan raamfolie HR++ of HR+++ glas beschadigen?
Een belangrijke basisvraag is of het mogelijk is dat er ruitschade ontstaat door het aanbrengen van raamfolie op HR++ of HR+++ glas. Het korte antwoord op deze vraag is: ja, dat kan. Het is inderdaad mogelijk dat er ruitschade optreedt door toepassing van raamfolie op isolatieglas. Maar, en daar komt het, dit is niet alle informatie die je nodig hebt om te weten of jij veilig raamfolie op je HR++ of HR+++ glas kunt plakken. Daar komt namelijk iets meer bij kijken. Het is namelijk in vrijwel alle gevallen wél mogelijk om gewoon raamfolie te plakken op isolatieglas.
Wat zijn thermische breuken precies?
Laten we eerst eens kijken naar wat thermische breuken precies zijn. De term ‘thermisch’ duidt op temperatuur. We komen de term bijvoorbeeld ook tegen in de welbekende thermometer, waarmee je vanzelfsprekend de lichaamstemperatuur kunt meten. Wanneer we kijken naar glas, dan zien we dat er in het glasoppervlak temperatuurverschillen kunnen optreden. Als het temperatuurverschil rond de 30 graden Celsius komt, dan verhoogt de spanning en kan de ruit op een specifieke manier breken als gevolg van dit temperatuurverschil. Deze breuk wordt een thermische breuk genoemd. Thermische breuken zijn dus breuken die ontstaan als gevolg van temperatuurverschillen.
Is raamfolie op HR++ glas echt verboden?
Nee, het is zeker niet verboden om raamfolie op HR++ glas te plakken. Je kunt raamfolie plakken op isolatieglas van diverse kwaliteiten, dus ook op HR+++ glas, de verbeterde versie van het HR++ glas. Waarom wordt er dan bij oplevering van een woning vaak gezegd dat het wel verboden is? Dit heeft te maken met het uitsluiten van risico’s. Er is namelijk een mogelijkheid dat er ruitschade ontstaat wanneer je raamfolie op isolatieglas aanbrengt. Dit kan gebeuren wanneer de ruit eigenlijk al beschadigd is. Vaak gaat het dan om een kleine schade die met het blote oog niet zichtbaar is, maar wel aanwezig is. Deze schade kan bijvoorbeeld tijdens het plaatsen of zelfs al tijdens het transport zijn ontstaan. Bij verkeerd gebruik van raamfolie op een ruit die al beschadigd is kan de schade zich verder ontwikkelen, waardoor de schade zichtbaar wordt.
Niet alle soorten raamfolie plakken op HR++ glas
Kijken we naar de kern van het probleem, dus naar wanneer er thermische breuken kunnen optreden bij het gebruik van raamfolie, dan komt dit door een blokkade van de warmte. Als de zon op het raam schijnt en het raam kan vervolgens deze warmte niet kwijt, dan kunnen er thermische breuken ontstaan. Daarom is het in geen geval aan te raden om verduisterende raamfolie te plakken op een raam waar de zon veel op staat. Dit kan inderdaad leiden tot schade aan de ruit. Wil je dus raamfolie op een HR++ ruit plakken, dan kan dit prima zolang de ruit goed in staat blijft om de warmte kwijt te kunnen.
Kies voor licht doorlatende raamfolie op isolatieglas
We willen eigenlijk allemaal gewoon genieten van privacy in de eigen woning, maar niet iedereen wil de hele dag met de gordijnen dicht zitten. Juist daarom willen mensen graag profiteren van de voordelen van raamfolie, en dat moet natuurlijk ook gewoon kunnen als je HR++ of zelfs HR+++ glas hebt. Dit kan ook, zolang je je aan een belangrijke voorwaarde houdt. Er zijn veel soorten raamfolie beschikbaar. Als de raamfolie wel licht maar geen zicht doorlaat, dan betekent dit dat de warmte niet in het raam wordt vastgehouden. Wanneer daglicht door de raamfolie heen kan, dan is er geen sprake van een blokkade van de warmte. Deze raamfolies kunnen dus gewoon worden toegepast op isolatieglas.
Voorkom thermische breuken door raamfolie
Natuurlijk kun je bij ons de meest uiteenlopende soorten raamfolie bestellen. Wij hebben gewone en statische raamfolie, maar ook zonwerende en verduisterende raamfolies. Bij al onze varianten vind je uitgebreide informatie over mogelijke toepassingen. Uiteraard wil jij thermische breuken voorkomen en dat betekent dat je de raamfolie bewust wilt kiezen. Kies nooit voor raamfolie die geen daglicht doorlaat als de zon wel op de ruit schijnt. Dat is de belangrijkste voorwaarde. Wil jij raamfolie bestellen, maar ben je niet helemaal zeker van je keuze? Neem dan gerust contact met ons op. Wij informeren en adviseren je graag.